Gå til hovedindhold
Wayo Serengeti Walking Camp

We Travels guide til den bedste safari i Tanzania

Stor guide til nationalparker, sæsoner og anbefaling til hvor du skal bo

Unikke oplevelser og omtanke for natur, dyreliv og lokalsamfund er omdrejningspunktet for alt, vi laver og skriver. Det afspejler sig også, når vi udvikler og arrangerer safari i Tanzania - og dermed i denne guide, hvor vi kommer omkring alt fra de klassiske nationalparker i nord til de vilde og mindre besøgte parker i syd og vest.

Vi giver dig her et overblik over de forskellige landsdele og nationalparker - men hele tiden med udgangspunkt i at komme lidt (eller meget) væk fra alfarvej og få den slags oplevelser, som er de færreste forundt. Vi plejer at sige, at en god safari er en følelse og ikke en tjekliste. Det afspejler denne guide også.

Tanzania Safari Map

DE NORDLIGE PARKER

Tanzanias nord er hjemsted for to af Afrikas bedste og mest ikoniske safari-oplevelser; Ngorongoro-krateret og Serengeti-sletten. Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro fuldender den naturmæssige skønhed. Der er en grund til, at det nordlige Tanzania af mange anses for at være blandt de smukkeste steder på kloden.

Men det kommer med en pris, for med skønheden følger mange turister. Det hjælper selvfølgelig også, at området er meget tilgængeligt med den internationale lufthavn tæt på Kilimanjaro. 

Vær omhyggelig

Derfor skal du være omhyggelig med at vælge camps og udbyder på din safari i Tanzania - og særdeleshed her i nord. Der er en verden til forskel på at køre med en guide, der kører efter samme radio som alle de andre, og en guide der netop forsøger at undgå trafikpropperne. Og der er en verden til forskel på at bo i en lille camp lidt væk fra de mest centrale områder til en stor camp sammen med alle de andre.

Safari Tanzania North map

Pris og kvalitet følges ad et stykke hen ad vejen, for de gode operatører uddanner og betaler deres guider ordenligt, og det er helt klart værd at betale for. Men det behøver omvendt bestemt ikke at koste en bondegård at få den bedste og mest autentiske oplevelse.

Privat bil og guide

En af de store fordele ved safari i Tanzanias nordlige parker er, at man kan have sin egen jeep med privat guide fra start til slut. Det giver stor frihed og er særligt velegnet for familier, hvor friheden til at selv at styre tempoet er altafgørende for den gode oplevelse. 

Ngorongoro Conservation Area - krater, højland og maasai-landsbyer

Ngorongoro-krateret tenderer til at være et af de smukkeste steder på kloden. Koncentrationen og mangfoldigheden af dyr er ekstrem. Fri for mennesker og biler er det vel noget af det tætteste, man kommer på Paradisets Have. 

Desværre er Ngorongoro-krateret i dag også et af de steder med størst koncentration af turister og safaribiler, og oplevelsen kan til tider tendere en udvidet udgave af Knuthenborg. Det skal man være forberedt på, for ellers man bliver man nemt slemt skuffet. 

Men Ngorongoro er mere end bare krateret. Ngorongoro Conservation Area kalder man hele det beskyttede højland, der strækker sig fra Karatu til Serengeti. Det er maasai-land. I modsætning til inde i selve nationalparkerne må de nemlig gerne bo og holde deres kvæg her her.  

Wayo Ngorongoro walking safari, Tanzania

Når den obligatoriske tur ned i Ngorongoro-krateret er overstået, så er det værd at overveje en kortere eller længere trekkingtur rundt på kraterkanten og ned i nogle af nabodalene. Her har vi selv haft de allerbedste oplevelser i Ngorongoro-højlandet med overnatning i en mobil teltcamp midt i den smukke natur og langt fra masserne nede i krateret. 

Udsigten ned i krateret og på nordsiden ned mod Serengeti-sletten er ganske enkelt magisk. Og her er stadig et ganske rigt dyreliv, for de fleste af kraterets dyr migrerer jævnligt op og ud på maasai-stepperne. 

Bedste årstid: Ngorongoro kan besøges hele året. Marts til maj kan dog være lidt for mudret til trekking og camping langs kraterkanten.

Her skal do bo: Ngorongoro Mysigio Classic Camp er en autentisk teltcamp i et fredeligt området af højlandet. Campen har et tæt forhold til de nærliggende maasai-landsbyer, hvor man kan få et helt unikt indblik i deres kultur (ej at forveksle med de super-kommercielle og iscenesatte maasai-besøg, der ligger ved nedkørslen til krateret).

I den mere eksklusive ende byder Nomad’s Entamanu Camp på en lignende oplevelse væk fra alfarvej. Vil I være de første i krateret om morgenen, så er Sanctuary Ngorongoro Crater Camp den bedste løsning.

En anden og billigere mulighed er at bo i Karatu lige uden for selve Ngorongoro Conservation Areas. Her er der billigere lodges, og man skal samtidig ikke betale gebyr for at overnatte inden i selve Ngorongoro. Her er vi ret vilde med Rhotia Valley - både fordi det er en god oplevelse og et fantastisk projekt.

Wayo Ngorongoro walking safari, Tanzania

Tarangire - elefanter og baobabtræer 

Tarangire byder på overraskende god safari kun 3 timers kørsel fra Arusha. Og hvis du er til elefanter og fugle, så er Tarangire i særdeleshed lige noget for dig. Men her er også en stor koncentration af løver, leoparder og geparder og meget andet. 

Der kan blive lidt crowded i den nordlige del, hvor de fleste camps ligger, og hvor de fleste dagsbesøgende bevæger sig. Men længere ind i parken kan Tarangire byde på ganske enestående safari. 

Det sydlige Tarangire er en helt anden historie. Her kan du opleve safari til fods fra små, mobile camps i såkaldte vildt-zoner, hvor ingen andre har adgang. Det er ikke helt billigt, men oplevelsen til gengæld også helt endestående. Det er tilmed muligt at sove en nat i en kæmpe seng i toppen af et træ, der hver nat er samlingsted for enorme mængder af elefanter.

Bedste årstid: Sommerhalvåret fra juni til oktober, hvor manglen på vand får dyrene til at søge mod Tarangire-floden. I vinterhalvåret migrerer mange dyr ud af parken, hvor de fordeler sig på et langt større område. 

Her skal du bo: Nomad's Kuro Tarangire er en fantastisk lækker, lille bush camp, der ligger helt fredeligt et godt stykke inde i parken. Dorobo's mobile camps og walking safari i syd er en af de vildeste safarioplevelser i det nordlige Tanzania. 

Manyara Green Camp, Lake Manyara National Park

Lake Manyara - en overset perle

Den relativt lille Lake Manyara National Park, der ligger mellem den dramatiske skråning fra The Great Rift Valley'og Manyara-søen, er en af de mest oversete oplevelser i den nordlige Tanzania. De fleste oplever bare et lille hjørne, når de alligevel passerer forbi parkens ene ende.

Men det er synd og skam, for Lake Manyara gemmer på et landskab og en vegetation, der er helt anderledes end de åbne slettelandskaber, der ellers dominerer regionen. Og så ligger en af vores yndlingscamps gemt på et skjult sted ved et lille flodleje inde i selve parken. Manyara Green Camp er ganske enkelt en hemmelig perle, som vi ikke kan få nok af.

Bedste årstid: Lake Manyara er god hele året. Også nemt at besøge på en kortere safari i Tanzania

Aktiviteter: Klassiske game drives kan kombineres med kortere ture til fods langs Manyara-søens bred og kanosafari blandt flodheste og flamingoer.

Wayo Manyara Green Camp, Tanzania

Wayo Manyara Green Camp, Tanzania

Serengeti - vildt og forførende, men pas på!

Køreturen ned fra højlandet, der omkranser Ngorongoro-krateret, tenderer til en af de smukkeste i verden. Giraffer gemmer sig mellem akacietræerne, gnuer og zebraer græsser på de åbne skråninger, og maasai-landsbyer ligger spredt hist og her. For foden af det hele strækker Serengeti-slettens grønne dyne sig ud i den nærmest uendelige horisont.

Serengeti er en af de mest kendte og besøgte nationalparker i Afrika. Det skyldes dels den enorme koncentration af vilde dyr og dels den store migration af bl.a. gnuer og zebraer. Og Serengeti er vittelig en spektakulær oplevelse.

Men Serengeti er ikke bare Serengeti, og der kan være ekstrem stor forskel på oplevelsen afhængig af valg af camp og safarioperatør. Så sæt dig godt ind i tingene, hvis du drømmer om en safari i Tanzania, der inkluderer Serengeti.

De fleste camps, biler og turister finder man i det centrale Seronera-område. Her ligger de billigste og største camps, og det er ikke unormalt, at man ser 20-30 biler eller flere omkring en løve eller en leopard. 

Wayo Serengeti Green Camp, Nabi

Migrationen bevæger sig rundt på Serengeti-sletten med regnen. Det betyder, at de mobile migrationscamps typisk er i det sydligste Ndutu-område fra december til marts, der også er kendt som “the calving season” og det nordlige Kogatende-område fra juli til oktober, der også er kendt som “the crossing season”. 

Ndutu i syd grænser helt op til Ngorongoro Conservation Area og er noget nemmere at køre til end Kogatende i nord, der enten kræver en hel dags game drive op gennem sletten, en overnatning halvvejs eller en kort flyvning.

Den østlige del af Serengeti blev først åbnet for game drives og camps i 2014 efter et have være lukket ned for besøgende i over 20 år for at beskytte og bevare de truede geparder. Her er ganske få camps og besøgende, men er man til geparder og åben slettelandskab, så findes der ikke noget bedre sted i verden.

I vest byder Grumeti-området på en ef de smukkeste og mindst besøgte dele af Serengeti. De få camps og lodges, der ligger her, er i den allermest eksklusive ende af skalaen. Singita Serengeti er et helt privat reservat med de mest sublime camps fra at af de ypperste safaribrands.

Serengeti til fods. Det er kun ca 25% af Serengeti, der bliver benyttet til normale game drives. Resten er vildt-zoner og lukket land for de fleste - stort set uden bilspor og camps. Vores lokale ven og partner er en af de få operatører, der har adgang til disse ellers lukkede områder, som man kun kan opleve til fods.

En walking safari, enten fra en semi-permanent walking-camp eller en mere ekspeditionsagtig letvægtscamp, der flytter dagligt, er en af de vildeste naturoplevelser, man kan forestille sig. Ingen forstyrrende biler eller andre turister i miles omkreds. Kun jer, en specialguide og en park-ranger, der begge er bevæbnede. Det er sublimt - og alle med lidt eventyrblod i årene kan være med.

Her skal du bo: Afhænger meget af tidspunkt, interesser og budget. Wayo's Serengeti Green Camp er en af de fedeste små bush-camps og Wayos Walking Camp måske den vildeste naturoplevelse. På det øverste niveau er vi store fans af Nomad's mobile Serengeti Safari Camp og deres permanente lodge i nord Lamai Serengeti.

Asilia's Namiri Plains i øst er en vild og eksklusiv oplevelse og det bedste sted at opleve geparder (og andre store katte). I vest er Singitas 5 forskellige camps og lodges noget af det allerypperste i Afrika. 

Aktiviteter: 99% af alle besøgende oplever Serengeti på klassiske game drives. Men vi kan ikke anbefale nok at supplere med en eller flere dages walking safari. En tur i luftballon over sletten er også mulig.

Wayo Serengeti Walking Camp

DE SYDLIGE PARKER

Det sydlige Tanzania ser en brøkdel af besøgende sammenlignet med de populære parker i nord. Ikke desto mindre er det hjemsted for landets to største nationalparker Nyere og Ruaha. Det gør regionen til et oplagt valg for jer, der vil have en vild og mere uberørt safari i Tanzania 

Ruaha National Park, Tanzania

Nyere National Park - safari til lands og til vands

Indtil for ganske nyligt havde Nyere National Park status af Game Reserve og var kendt som Selous. Men i 2019 omdannede man størstedelen til en mere beskyttet og kontrolleret nationalpark. Det er Afrikas største sammenhængende vildtområde - men det er også et område, der har været udsat for udpræget legal og illegal jagt i årtier. Størstedelen af parken er dog stadig relativt uudforsket land.

Men den nordligste og mest tilgængelige del af Nyere er en enestående oplevelse, der adskiller sig markant fra Tanzanias øvrige nationalparker. Det skyldes de gennemstrømmende floder og store søer, der præger parken. Nyere er et af de få steder, hvor man kan sejle på safari og bl.a. opleve de enorme mænger af flodheste og krokodiller fra en lille båd.

Parken byder  desuden på store mængder af løver, elefanter, giraffer, hyæner, leoparder og ikke mindst de truede vilde hunde.

Adgang: Det tager blot 4 timer i bil eller 30 min med fly at komme fra Dar Es Salaam til Nyere. Parken er derfor også begyndt at se flere gæster, og der åbnes jævnligt nye camps og lodges. De fleste ligger relativt tæt på parkens hovedindgang, hvor der visse steder godt kan være lidt trængsel.

Her skal do bo: To af parkens ældste camps er stadig de bedste. Siwandu, der er virkelig god value, når den kombineres med søstrene Jongomera i Ruaha og/eller Fanjove Private Island. Og Nomads smukke Sand Rivers med den bedste placering langt inde i parken.

Aktiviterer: Udover klassiske games drives og bådsafari er her også mulighed at tage på walking safari. Det kan være på alt fra et par timer til flere dage med overnatning i små telte.

Bedste årstid: Mulig hele året på nær april og maj, men bedst i tørtiden fra juni til november.

Bedst for: Nyere National Park er en super god løsning for jer, der vil på en safari i Tanzania lidt væk fra alfarvej. Den relativt nemme tilgængelighed gør Nyere velegnet til familier. En safari på 3-4 dage kan  nemt at kombineres med en badeferie på Zanzibar eller Mafia - ligesom Nyere er oplagt at kombinere med Ruaha, hvis I vil på en længere og vildere safari i Tanzania  

Siwandu Safari Camp, Selous

Siwandu Safari Camp, Selous

Ruaha - råt og utæmmet

Ruaha er Tanzanias næststørste nationalpark, og alligevel er antallet af besøgende minimalt. Det gør parken til en vild og uberørt oplevelse, hvor følelsen af at være næsten alene i den storslåede afrikanske natur konstant er tilstede. Samtidig er Ruaha hjemsted for nogle enestående, små lodges og bush camps. Så vil du på en safari i Tanzania, der tager dig godt væk fra turiststrømmen, så er Ruaha et godt bud.

Ruaha siges at være hjemsted for ca. 10% af alle Afrikas løver og en af de største bestande af elefanter. Her er desuden gode chancer for at se leoparder og geparder, mens vilde hunde er mere sjældne. 

Man skal arbejde lidt for at finde dyrene i Ruaha. Dels fordi de ikke er ligeså vante til mennesker som i mere besøgte parker. Og dels fordi de blender godt ind i vegetationen og kan gemme sig mellem de mange baobab- og akacietræer.

Men det er lige præcis det, der er med til at gøre oplevelsen helt særlig. Guiderne kører ikke efter en radio, som mange gør i Serengeti. I stedet bruger de spor i sandet, lyde og viden om dyrenes bevægelsesmønstre til at tracke sig frem.

I et isoleret hjørne af Ruaha finder man en af de mest sublime safari-oplevelser i Afrika; Kichaka Ekspeditions. Her kan du komme på game drives og walking safari langt fra alt og alle

Bedst for jer, der vil opleve vild safari i Tanzania, væk fra alfarvej - uden at prisen nødvendigvis stikker helt af.

Adgang: Ca. 2 timer med fly fra både Dar Es Salaam og Arusha - eller 10 timer i bil.

Bedste tidspunkt er juni til november, hvor manglen på vand får dyrene til at samle sig langs Ruaha-floden og den smukke udtørrede Mwagusi-flodseng. December til marts farver Ruaha grøn og er særlig godt for fugleinteresserede. De fleste camps lukker i regntiden fra midt i marts til udgangen af maj.

Her skal du bo: De fleste af Ruahas blot 12 camps er en god oplevelse. Jongomero, der ligger helt isoleret i den sydligere del af parken, er en virkelig god all-round camp til en overkommer pris. Asilias bush-camp Kwihala er ligeledes god værdi for pengene, mens Nomad's Kigelia Ruaha er Ruahas fedeste bush-camp. 

Få af dem kan dog matche udsigten, guideniveauet og værtsskabet på Ikuka Safari Camp. Og så er der Kichaka Expeditions, for jer der vil have den mest kompromisløse og transformative safarioplevelse.

Ruaha National Park, Tanzania

DE VILDE PARKER I VEST

Noget af Afrikas vildeste og mest autentiske safari får man i det vestlige Tanzania. Det tager tid og koster penge at komme hertil, men prioriterer du det, så venter der nogle af de bedste natur- og dyreoplevelser på det afrikanske kontinent. Det er altså ikke blot noget af det mest sublime safari i Tanzania, men på hele kontinentet.

Katavi - det vilde Afrika

Tanzanias og en af Afrikas mest unikke og intense safarioplevelser. Tanzanias 4. største nationalpark er et utæmmet og isoleret vildnis, som modtager færre besøgende på et år end Serengeti gør på en dag.

En safari i Katavi byder på nogle af de bedste oplevelser af store rovdyr på jagt. Det er kampe mellem løver og Afrikas største koncentration af bøfler. Det er leoparder, geparder, hyæner og vilde hunde på lur efter nemme ofre ved de næsten udtørrede vandhuller og Kutama-flodens bred.

Chada Katavi Camp

Det er masser af giraffer, zebraer og antiloper. Og så er det ikke mindst hundredevis af krokodiller og flodheste, der kæmper om den sparsomme plads i vandet, når tørtidens stegende sol har udtørret størstedelen af parkens søer og floder.

Bedste tidspunkt: juni til medio november - jo senere på sæsonen desto mindre vand.

Bedst for jer, der søger den mest kompromisløse safarioplevelse. Nomad’s Chada Katavi er blandt de vildeste bush camps i Afrika.

Aktiviteter: Oplev Katavi på klassiske game drives og kombiner evt. med en eller flere dage til fods med overnatning i en mobil letvægtscamp. Mere råt og vildt bliver det næppe.

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.