Gå til hovedindhold
Phong Nha Farmstay

We Travels miniguide til Vietnam

Tøm din bucket-liste og oplev Vietnam væk fra alfarvej

Tøm din bucket-liste, drop den klassiske byrundtur og glemt alt om store kønsløse kædehoteller. Tag i stedet væk fra alfarvej og oplev Vietnams spektakulære natur uden kabelbaner og turgrupper.

Oplev byerne med maven og på 2 hjul. Og bo på hoteller, der insisterer på både at eksistere for dig og lokalsamfundet. Vi lover, at det giver dig en bedre oplevelse, og så er du samtidig med til at gøre en positiv forskel for de mennesker og den natur, du besøger.

Vietnam er et frodigt og mangfoldigt rejsemål med en natur og et køkken uden lige. Men det er også et land, hvor forandringerne sker hurtigt, og mangelfuld viden og planlægning hurtigt fører til dårlige oplevelser. For som så mange andre steder sker det også her, at næsten alle turister flokkes om de samme oplevelser, i de samme byer og på de samme strande. Og det er både dårligt for naturen og for lokalsamfundene, der kommer under pres.

Vores opfordring er derfor, at du tømmer “bucket-listen”, dropper nogle af de klassiske seværdigheder og søger nye steder hen. Vi lover, at det giver dig både bedre og mere unikke oplevelser. Og samtidig er du med til at sprede indtægterne fra turismen på flere hænder. Det er win-win og en helt afgørende del af det, vi mener med ansvarlighed. Vores første anbefaling er derfor, at du skal droppe Halong Bay og erstatte den af noget meget bedre.

Phong Nha Ke Bang National Park

Drop Halong Bay og besøg nabobugten i stedet

Har du set billederne fra Halong Bay, hvor en smuk træjunke sejler i ensomhed rundt mellem stejle kalkstensklipper? Det ser dragende ud, men det er desværre blot et snapshot af virkeligheden. For i Halong Bay er der efterhånden flere både end øer. Det sætter både naturen og oplevelsen under maksimalt pres. Så med mindre, du er kommet for at få et opslag til din Instagram og er heldig at få det perfekte øjebliksbillede mellem de mange andre skibe, så bliver du svært skuffet. 

Nabobugterne Bai Tu Long og Lan Ha er langt mere fredelige og giver smukke oplevelser. Her har kun få skibe tilladelse til at sejle. Så hvis du gerne vil opleve det smukke skærgårdslandskab, skal du vælge et skib, der bringer dig hertil. Og alternativt så byder Vietnam faktisk på områder til lands, hvor kalkstensklipperne blot rejser sig som små øer blandt rismarker og vandløb. Tam Coc og Ninh Binh er de mest kendte, men her bliver bjergene også langsomt nedbrudt og brugt i områdets cementfabrikker. Spørger du os, er der tilgengæld intet, der slår Phong Nha Nationalparken længere mod syd. Det vender vi tilbage til længere nede.

Pu Luong Retreat

Smukke bjerge flankeret af risterrasser - uden kabelbaner og turgrupper

Den gamle franske bjergstation Sapa tæt på grænsen til Kina har i årevis været billedliggørelsen af Vietnams smukke natur, hvor bjerge, rismarker og små landsbyer forenes i et visuelt skønmaleri. Og selvom Sapa bestemt stadig er smuk, så er skønmaleriet også krakkeleret. Den unikke højlandsatmosfære er så småt blevet afløst af stordrift - selv trekket til toppen af Vietnams højeste bjerg Mt. Fan Si Pan kan nu erstattes af en tur i kabelbanens gondol.

Vil du virkelig opleve Nordvietnams vilde natur og autentiske landsbyer, så overvej i stedet Ha Giang. Meget smukkere og mere ægte bliver det næppe.

Men Ha Giang kræver tid og er ligesom Sapa ikke lige godt hele året. Gudesmukke Pu Luong Nature Reserve ligger omvendt blot 4-5 timers kørsel fra Hanoi. Udover at du kan bo på det skønne, lille Ecolodge, Pu Luong Retreat, så byder området på frodige rismarker, små landsbysamfund, grønne bjerge, floder med store vandhjul og ikke mindst en helt speciel atmosfære.

Gadeliv i Hoi An

Det centrale Vietnam

Den gamle kejserby Hue og kunstnerbyen Hoi An har været fast inventar på enhver Vietnamrejse i rigtig mange år. Og mens begge steder stadig byder på udmærkede oplevelser, skal man være varsom med, hvor man bor, og hvad man laver. I Hue har vi haft den bedste oplevelse på et lille guesthouse i udkanten af byen, der tilmed bruger indtægterne til at finansiere et børnehjem.

Hoi Ans Unesco-beskyttede gamle bydel er stadig en god oplevelse, hvis blot man er forberedt ordentligt. Men kan skal blot et par kilometer væk, før en ganske anden historie begynder. Her ligger store, ucharmerende kædehoteller på række langs den lange, gyldne strand. De ligger faktisk så tæt, at man har afskåret lokalbefolkningen fra adgang til det, der oprindeligt var deres strand. Omvendt skal man heller ikke mange kilometer den modsatte vej, før man møder det smilende, lokale liv i øjenhøjde. 

Phong Nha - Vietnams vildeste naturoplevelse

De færreste ved, at det centrale Vietnam byder på andet end de to kendte destinationer. Men faktisk ligger en af de måske allerstørste oplevelser gemt i den nordligste del af regionen - lidt inde i landet mod grænsen til Laos. Ok, det er knapt så hemmeligt længere, men Phong Nha tiltrækker stadig mest adventure-rejsende, der kommer for at opleve et af klodens mest spektakulære jungleområder og ikke mindst verdens største huler. Det er vanvittigt smukt og eventyrligt, men det er bestemt ikke forbeholdt adventure-rejsende. Man kan snildt opleve det fra et af de små, hyggelige hoteller som Phong Nha Farmstay.

Peppercorn Beach Resort Phu Quoc Vietnam

Badeferie i fred og ro

Vietnams strandscene har undergået en enorm forvandling det seneste årti. Mange steder er store, internationale kolosser skudt op som ucharmerende øjebæer i det ellers så smukke landskab. Der bliver tænkt stort i stedet for smukt, og ofte er det desværre fuldstændig uden tanke på de mennesker, der rent faktisk kalder stedet for deres hjem.

Det søger vi helt naturligt væk fra. Og derfor er vores eneste hotel på tropeøen Phu Quoc det skønne, lille Peppercorn Beach Resort, der ligger fredeligt på øens nordkyst - i behørig afstand til de store hoteller på de centrale strande. Nordkysten har i øvrigt den fordel, at den er langt mindre påvirket af blæst og bølger i sommerhalvårets monsuntid.

Bai San Ho, Phu Yen, Vietnam

Phu Yen - Vietnams bedste strande

Og ellers har vi øvrigt nogle helt nye ting i ærmet, der passer perfekt om sommeren. Her ender mange normalt ved kysten ud for Hoi An eller i hektiske Nha Trang. Men det kan blive en fæl skuffelse. I stedet har vi øjnene rettet mod den uberørte Phu Yen provins, der faktisk ligger mellem Hoi An og Nha Trang. Lars besøgte området fornylig og blev blæst omkuld af både strandenes kvalitet og den tilbagelænede atmosfære. Vi er specielt vilde med Bai San Ho, der ligger i en smuk, uberørt bugt og hotellet har gode værdier.

Barfodsluksus for de kræsne

Har I hang til lidt mere forkælelse, så arbejder vi tæt sammen med de to Six Senses hoteller på henholdsvis Con Dao og i Ninh Van Bay. Her er der dømt ægte barfodsluksus ud til smukke og fredelige strande - vel at mærke på en facon, der smelter sammen med og beskytter naturen og er til gavn for lokalsamfundene. Hvilket af dem, der er bedst til jer, afhænger helt af sæson, familiesammensætning og jeres øvrige behov.

Six Senses Ninh Van Bay, Vietnam

Jungle og langhus i Sydvietnam - en unik oplevelser, hvor du er med til at gøre en forskel

Cu Chi-tunnellerne og Mekongdeltaets flydende markeder er det sydlige Vietnams primære turistattraktioner. Det betyder busser og både i hobetal. Med lidt lokalkendskab kan man dog delvist undgå masserne, hvis man altså insisterer på at opleve stederne.

Men hvorfor ikke i stedet få en på opleveren i et langhus i Nam Ca Tien National Park. Overnatningen er enkel, men oplevelsen stor. Jeres værter er lokalbefolkningen, der nu bruger turisme som alternativ skovhugst og krybskytteri. Kør på cykel, besøg stammelandsbyer, tag på junglevandring, sejl i kano og bad i søen og rist skumfiduser over bålet om aftenen. En fantastisk oplevelse for både store og små.

Ta Lai Longhouse, Ca Tien

Hanoi og Saigon - de skal opleves med maven og på to hjul

Kender du følelsen af at blive transporteret rundt i en bil eller minibus for at se seværdigheder med en guide, der lirer en standardremse af? 

De fleste af Hanois og Saigons klassiske seværdigheder kan man nemt opleve på egen hånd og i eget tempo. Vi fokuserer i stedet vores energi på at præsentere oplevelser i øjenhøjde og på gadeplan. Oplevelser hvor man virkelig har værdi af at have en kyndig guide med.

Den bedste mad får du på gaden

I både Hanoi og Saigon arrangerer vi gadekøkkenture til fods med private guider. Det er en suveræn måde at blive introduceret til de vigtigste retter og ingredienser i det friske, sunde og velsmagende vietnamesiske køkken. Og så er det en måde at opleve det lokale liv i øjenhøjde. Sludre med de lokale på en plastikskammel på fortorvet.

Gadekøkkentur på cykel i Hoi An

På to hjul - som vietnameserne

De færreste besøgende kommer særlig langt væk fra centrum af både Hanoi og Saigon. Og det er en skam. For selvom begge byer bestemt har deres charme, så er det ikke her vietnameserne bor og lever. Præcis ligesom i så mange andre storbyer er det handel og hoteller, der er hovedaktiviteterne her.

I både Hanoi og Saigon har de øvrige bydele og forstæderne ret meget at byde på - det er her, man får et reelt indblik i, hvordan hverdagen er for lokalbefolkningen. Det kan dog være svært at få meget ud af det på egen hånd, så her har en lokalkendt guide stor værdi. Og den bedste måde at opleve det på er på to hjul ligesom de lokale. I Hanoi gør vi det om dagen på cykel. I Saigon om aftenen på bagsædet af en scooter.

Gadekøkkentur på scooter i Saigon

Du kan rejse hele året - hvis du planlægger med omhu

Der er mange myter om vejret i Vietnam. Faktum er, at der ikke er et entydigt godt eller dårligt tidspunkt at rejse på. For Vietnam er delt ind i 3 forskellige klimazoner - og selv i hver zone kan der være mikroklimaer. 

Vi har rejst i alle landsdele på alle tidspunkter af året. Så selvom vejret er uforudsigeligt, har vi en ganske god indsigt i, hvor man skal rejse hen, og hvad man skal være opmærksom på, i de forskellige sæsoner. 

Kan jeg ikke bare arrangere det selv?

Jo, det kan du sagtens. Vi håber, at du så vil vælge hoteller, oplevelser og destinationer, der tilgodeser lokalsamfundene. 

Det er dog som regel ikke billigere at arrangere selv. Jo, hvis pris er dit eneste parameter. Men ikke hvad angår det indhold, vi tilbyder. Og vi vil vove den påstand, at vi helt sikkert kan lave din rejse bedre - sørge for det rigtige flow, den optimale sammensætning af steder og oplevelser og ikke mindst, at dit ophold bidrager postivt til de steder, du besøger. Og vi gør det med et stort smil.

Lignende indhold

Langtidsrejser, barselsrejser, orlovsrejser, “workation” eller bare familietid?

En (lang) pause fra hverdagen

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.