Gå til hovedindhold

Bestil jeres drømmerejse nu - betal senere

Ta Lai Longhouse, Ca Tien

Ta Lai Longhouse, Ca Tien National Park

Økoturisme, fællesskab og naturoplevelser fra et langhus i Sydvietnams jungle

Oplev Sydvietnams største og vigtigste regnskovsområde fra et et smukt placeret langhus med et hjertevarmt personale.

Ta Lai Longhouse er startet op af WWF og Danida for at beskytte regnskoven og dyrelivet mod skovhugst og krybskytteri ved at tilbyde alternative indtægtsmuligheder til de fattige og marginaliserede stammefolk, der bor i periferien af Ca Tien.

Lejrbål med skumfidusser og en svømmetur i søen.

Ta Lai Longhouse ligger på en lille høj i periferien af selve nationalparken. Fra langhuset er der en smuk udsigt til junglen og søen, der ligger lige for foden af højen. Når du ikke er på tur, er det skønt bare at slappe af i en hængekøje og nyde udsigten og sludre med de søde medarbejdere. Men du kan også leje både cykler og kajakker og bagefter skylle sveden af med en forfriskende badetur i søen.

Om aftenen bliver der ofte tændt op i bålet. Det er super hyggeligt - og børn og barnlige sjæle kan riste skumfidusser, mens en kold øl passer godt til stemningen for de voksne.

Maden er frisk, lækker og varieret. Det er overvejende lokale retter bestående af råvarer købt på markedet samme dag.  

Et stort fælles soveværelse

Man sover på madrasser med myggenet over på gulvet i langhuset. Der kan godt nok sættes nogle tynde skillevægge op, og madrasserne er overraskende gode, men ellers er det altså et stort fælles soveværelse. Er du ikke til det, så skal du ikke bo her. Men kan du leve med det et par dage, så er der god chance for, at det her ophold lagrer sig væsentlig bedre i din hukommelse end dit normale hotelværelse.

Mountainbike, jungletrek, landsbyer og et rehabiliteringscenter for gibbonaber

Ca Tien er en af Vietnams største og vigtigste nationalparker. Den består overvejende af lavlands jungle, vådområder og bambusskove. Tidligere var parken hjemsted for tigre, leoparder og næsehorn, men de hører desværre historien til.

Elefanter er her til gengæld stadig - omend antallet er relativt lavet. Det samme gælder to udrydningstruede gibbonarter. Bl.a. derfor har man tæt på parkens hovedkvarter etableret et rehabiliteringscenter for gibbonaber. Man har også mulighed for at opleve dem i det fri. Det kræver , at man står op før solen og tager på morgentrek i junglen. En god guide og en smule held i lommen øger chancen for ikke blot at høre deres karakteristiske morgensang, men også se dem bevæge sig rund i trætoppene.

I dagtimerne kan man tage på jungletrek af kortere eller længere varighed ind i parken. For de eventyrlystne er heldagsturen til krokodillesøen, der ikke har sit navn uden grund, et must. Man skal være min 16 år og i almindelig god form. For børnefamilier vil et par timers jungleeventyr være rigeligt.

På ture til fods eller mountainbike med en lokal guide får man mulighed for at opleve minoritetssamfundenes liv i pereferien af parken. Udover indtægten fra turister, der er langsomt stigende, er landbrug det dominerende erhverv. Der er bl.a. mulighed for at opleve en økologisk kaffefarm, hvor hjælp til forædling af bønnerne har givet kaffebønderne en markant højere pris end  tidligere. Det er i øvrigt her kaffen å Ta Lai Longhouse kommer fra. 

Målet er at bevare naturen og skabe lokale jobs

Ta Lai Longhouse blev startet op af Danida og WWF i fællesskab. Målet var og er at give landsbyboerne et alternativ til skovhugst og krybskytteri. Selve skoven er truet af den illegale trærydning og omlægning til landbrug. Mens dyrelivet delvist er truet af at skoven bliver ryddet, men i særdeleshed af den store regionale efterspørgsel på at proppe dem på middagstallerkenen, i et medicinglas eller bare som kæledyr.

Derfor er alle ansatte i Tai Lai Longhouse fra de omkringliggende landsbyer. Guiderne er ikke hentet ind fra storbyen, men født og opvokset her, og de kender junglen ud og ind. Nogle af dem har måske endda selv tidligere ernæret sig som krybskytter.

Desuden går en tredjedel af hver overnatning direkte til lokalsamfundets fælleskasse. Og man søger selvfølgelig for at købe så mange råvarer ind som muligt lokalt, så de både er helt friske og med til at skabe indirekte jobs.

Siden projektet begyndte i 2009 og kulminerede med åbningen af langhuset i 2012 er de illegale aktiviteter faldet markant. Og det er lokalsamfundet selv, der sætter retningslinjerne og sørger for, at de bliver overholdt. Økoturisme har erstattet de illegale aktiviteter som det primære indkomst grundlag og derfor bliver der også taget varmt imod besøgende.

Landsbyerne er beboet af folk fra Stieng- og Ma-stammerne. De boede oprindeligt inde i selve Ca Tien, men blev flyttet ud på den anden side af parken til Ta Lai, da regeringen gjorde området til nationalpark.

Beliggenhed

Ca Tien National Park og Ta Lai Longhouse ligger ca. 3,5 timers kørsel nordvest for Saigon. Derfor er 2 nætter også et passende ophold.

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt

Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.

- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til