Gå til hovedindhold
Landliv ved Siem Reap, Cambodja

Miniguide til Siem Reap, Cambodja

Oplev 'porten til Angkor' ansvarligt og anderledes

Siem Reap er kommet overraskende langt når det kommer til bæredygtige initiativer fra både græsrodsniveau og sågar bystyret. Her er 8 gode råd til at opleve Siem Reap ansvarligt og anderledes - I vil ikke fortryde det:

1 - Meget mere end et sted at sove - hoteller med mening

Hvor I bor betyder noget - for jeres oplevelse og for at sikre, at pengene går til de rigtige mennesker og mærkesager.

Vi elsker Jaya House River Park med pioneren for ansvarlighed, Christian de Boer, ved spidsen. Prismæssigt er vi i den høje ende, men oplevelsen er også ud over det sædvandlige. Der er vel en grund, til at imponerende 2181 ud af 2200 anmeldelser på Tripadvisor er 5*. De sidste 19 er i øvrigt 4*.

Er I til et lidt lavere prisleje, har vi også et hyggeligt eco-guesthouse med pool, gode familieværelser og en dejlig afslappet stemning.

Phare Circus, Siem Reap, Cambodia

2 - Tag i cirkus for en god sag - Phare Circus

Måske et af de smukkeste “non-profit” projekter i Siem Reap. Phare er meget mere end et cirkus. Artisterne kombinerer teater, musik, dans og moderne cirkus-tricks til at visualisere og fortælle historier fra Cambodja - såvel historisk arv, som hip og moderne. Det er underholdende og dragende smukt.

Og så går det hele til et godt formål. Artisterne kommer fra ringe kår og Phare Circus skaber jobs, tryghed og ansvarlige lønninger. Alt overskud går til Phare Ponleu Selpak non-profit school, der giver uddannelse til udsatte børn og støtter lokalsamfund. Over 1000 elever er igennem skolen hvert år.

Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia

3 - Angkor på cykel - Human power og penge til lokale

Drop bil og turbusser; tag cyklen i stedet. Området er relativt flat, det er let at cykle, der er cykelstier de mest trafikerede steder og cyklen giver frihed til at bevæge jer rundt på det store område. Flere hoteller har simple cykler, I kan låne. Hvis I vil have mere fancy cykler, som elcykler eller mountainbikes, kan I let leje i Siem Reap og pengene går direkte til de lokale iværksættere.

Der er sågar cykelsæder (og -hjelme) til de mindste. Jeg har selv haft min 4-årige datter med bag på cyklen - til stor fornøjelse for hende (og os).

Berit, We Travel's ekspert på Cambodja

I kan sagtens have en guide med på cykel også og flere arrangerer cykelture, der tager jer med til “Angkor væk fra mængden” - og tæt på de lokale.

En anden mulighed er at tage med de lokale remork-chauffører/guides, som kender området og historien. Det giver samtidig kærkommen indtægt lige i deres lommer.

4 - Made in Cambodia market

Shop med god samvittighed og støt de lokale håndværkere. Made in Cambodia-market samler de mest kreative og internationalt anerkendte håndværkere i et lille kurateret marked. Her er ingen mellemmænd, her går pengene direkte til producenten, som er med til at skabe jobs i lokalsamfund og holde det lokale håndværk og principper i live.

Jaya House River Park, Siem Reap, Cambodja

Jaya House River Park, Siem Reap

5 - Mad med mening

Rigtig mange cafeer, restauranter og barer i Siem Reap vælger at tage ansvar på hver sin måde (uden at gå på kompromis med smag eller kvalitet) . Vi kan bl.a. fremhæve:

 • The Little Red Fox Espresso Cafe: Fokuserer på community-projekter og på at uddanne dem, der normalt ikke ville få en chance. Og så serverer de fremragende kaffe og lækre snacks.
 • New Lead Eatery: Et social foretagende, der har en særdeles bevidst tilgang til at drive restaurant, ligesom de donerer halvdelen af deres overskud til uddannelsesprojekter i og omkring Siem Reap. De har fremragende mad til både dig, der er veganer - og dig, der ikke er.
 • Sister Srey Cafe: En social-økonomisk virksomhed, som hjælper unge studerende med at balancere behovet for at tjene penge til familien med behovet for uddannelse. Kaffen er fantastisk og ligeledes er maden!
 • Peace Cafe: En vegetarisk restaurant, bageri, fairtrade shop og socialt ansvarlig virksomhed i ét. Her inddrages og løftes det lokale community. Og så sker her altid noget - vegetarisk kokkeskole, yoga eller meditation, undervisning i Khmer-sprog eller muligheden for tale med en munk.
 • SPOONS: Et gennemgående bæredygtighedprojekt fra design og mission til konstruktion og daglig restaurantdrift. 100% af overskuddet går til uddannelsesprogrammer. Det er en helhedsoplevelse, hvor social ansvarlighed, det kulinarisk fokus og kulturelle omgivelser går op i en højere enhed.
 • HAVEN: Et hospitality og kulinarisk uddannelsesprojekt, hvor I får god og ærlig mad serveret med smil og hjerte.

Generelt er Khmer-køkkenet smagfuldt, men har været (og er fortsat) udfordret og mange steder glemt under - og efter - Khmer Rouge. Enten manglede ingredienserne eller den viden, der pludselig ikke blev videregivet fra generation til generation. Opskrifter, kultur og traditioner forsvandt simpelthen.

I den senere tid er der kommet fokus på at (gen-)finde, bevare og udbrede viden om Khmer-køkkenet og derigennem landets kulturarv. Og det er en kulinarisk oplevelse, som I bør unde jer selv, fx. på en af følgende to:

Velbekomme!

Landliv ved Siem Reap, Cambodja

6 - Community Based Tourism - kom med på landet

Siem Reap er så meget mere end Angkor, og vi synes I skal bruge nogle dage på at udforske livet på landet. Ansvarlig turisme handler nemlig også om at få spredt jeres mønter på mange hænder, så de lokale communities inddrages og løftes.

Tag en tur til den flydende landsby i Kampong Khleang, lav mad på landet med de lokale eller hvad med en overnatning eller to på en særdeles komfortable og charmerende forest lodge og homestay?

Herorat, Apopo, Siem Reap, Cambodia

7 - HeroRATs - hvordan rotter fjerner landminer

Landminer er desværre fortsat et problem i Cambodja - endnu et af de sørgelige efterladenskaber fra Khmer Rouge. Men en belgisk NGO har sat sig for at eliminere landminer ved hjælpe af specialtrænede “HeroRATs” eller mine-rotter.

I Siem Reap kan I besøge APOPO-centret og få indblik i den historiske konflikt, der har skabt problemet med landminer, hvordan minerne påvirker lokallivet og selvfølgelig mulighed for at “møde” en ægte HeroRAT og se hvordan de “arbejder”.

Jaya House Riverpark, Siem Reap

Jaya House Riverpark, Siem Reap

8 - #refillnotlandfill

Det hele started i Siem Reap, Cambodja (af vores gode ven, Christian de Boer) og nu er det et globalt tiltag, der ønsker at stoppe engangs-plasticflasker under parolen “Refill, not Landfill”.

Hjælp byen med at begrænse (og helst helt undgå) engangsplastik ved at tage en flaske med hjemmefra eller lade os sørge for, at der venter en ved ankomst.

Der er refill-stations over hele byen (og mange andre steder i Cambodja).

farm to table work at Smiling Gecko's Farmhouse Resort & Spa, Cambodja

Smiling Gecko's Farmhouse Resort & Spa

…og hvis I skal videre fra Siem Reap så husk at besøge (og dermed støtte) nogle af de andre fine initiativer i Cambodja som Smiling Gecko’s Farmhouse eller ansvarlighedpioneeren i øhavet, Song Saa.

God rejse!

Lignende indhold

Langtidsrejser, barselsrejser, orlovsrejser, “workation” eller bare familietid?

En (lang) pause fra hverdagen

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


 • Unikt og ansvarligt

  Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

 • Smil og ekspertise

  Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

 • Attraktive priser

  Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.