Gå til hovedindhold
Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Et møde på savannen, der gav håb for fremtiden

Blandt sorte næsehorn og folk med hjerte og passion

The Long Run er verdens førende NGO inden for ansvarlig turisme. I oktober 2022 deltog Jakob og jeg (som eneste danskere) i det globale netværks årsmøde i Kenya. Her er lidt stemningsbilleder og tanker fra savannen.

Man ved, at man er i det ægte Afrika, når man lander på en rødlig jordbane af en “lufthavn” midt på savannen. De små Cessna-fly binder Afrika sammen, og den særegne duft fra den tørre, røde jord findes kun på det afrikanske kontinent.

Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Jakob, der allerede har været i Kenya i tre uger, venter på mig i land-cruiseren, og sammen kører vi flere timer uden at møde et eneste køretøj. En enkel elefant og nogle giraffer kigger til fra vejkanten. Vi er på landet i Kenya - og på vej til årsmøde i The Long Run for at tale om, hvordan vi sætter endnu mere fart på en mere ansvarlig og perspektivrig turisme.

Et globalt kludetæppe af passion samlet på savannen I Laikipia

Vi mødes på Borana - en smukt beliggende lodge og “private conservancy” langt fra alfarvej og tæt på Ækvator.

Helt tilstøvede står vi ud af jeepen og hilser på et unikt og globalt kludetæppe af passion. Små 50 medlemmer har fundet vej til Borana.

Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Her er ejerne af nogle af de mest fantastiske lodges på planeten. Her er “ecolodge-arkitekter” og zoologer. Her er tidligere finansfolk, der med passion og hjerte har skabt små økosystemer i det indonesiske ø-rige. Og atter andre, der skaber liv på frodige Sao Tome & Principé eller kreerer oplevelser til Dolomitternes tinder.

Vi skal sætte (endnu mere) skub i ansvarlig turisme

Alt er bygget på samme fundament som vores lille We Travel-butik:

En drøm om at være noget for lokalsamfundet, om at bruge turisme til at bevare og genoprette naturen, og om at småt er bedre end stort.

Fra første sekund viser fællesskabet sig at være uden grænser. Værdier og livssyn er den bedste lim på planeten - det er fantastisk at opleve!

Her midt på savannen skal vi over de næste 5 dage diskutere “best practices”, løsninger og hvordan vi får sat endnu mere tempo på turisme med omtanke og ansvarlighed.

Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Det slår mig, at det på ingen måde er et arbejde for denne blandede gruppe. Det er deres liv og et kald. Det er nok derfor at magi typisk opstår i det spændingsfelt.

Et sort næsehorn og en python til morgenkaffen

Lad mig med det samme slå fast: Dette er det mest inspirerende møde/konference, jeg nogensinde har deltaget i. Og som altid er mennesker og lokation afgørende.

Første morgen er vi oppe kl. 05.30. Stilheden, og den kølige morgenluft i to kilometers højde, er helt unik. Den friske kenyanske kaffebønne gør godt.

Inden de første møder er vi på “walking safari” og lykkes med at komme tæt på en af de meget sjældne, sorte næsehorn. De er truede, de er sky og de er aggressive. Rangeren tager højde for vindforhold, terræn og sikkerhed. En stærk oplevelse at have med inden møderne starter kl. 09.00.

Der er ingen træthed, jetlag eller smågaben blandt deltagerne. Det her kan man ikke skabe i konferencerummet på Scandic i Kødbyen. En python i solen foran en af villaerne holder én ekstra på tæerne.

Kreative værksteder for intelligent og ansvarlig turisme

The Long Run har nogle primære medlemmer - Lodges og hoteller som er certificeret GER, hvilket står for Global Ecosphere Retreats. Det er det højeste niveau indenfor bæredygtighed og de er dermed også organisationens spydspidser.

Borana Lodge, Kenya

Borana, som vi bor på, er et en disse steder. Kald det “rollemodeller”; et levende, kreativt værksted for intelligent turisme. Og et univers, der arbejder på at efterlade en bedre verden. 

Det er ikke længere nok med “leave no trace”. Naturen skal genskabes - og det kan du som rejsende bidrage til.

Småt og lokalt tilvælges (bevidst) frem for stort og globalt

Det slår mig, at alle disse små, fantastiske steder aldrig har haft det bedre. De er fyldte og deres 2022/post-Covid tegner til at blive deres bedste år nogensinde.

Kunder vælger med hjertet; lokalt over globalt.

Det er allerede i bevægelse og årsmødets opgave gøres en del lettere af, at det nu handler om at accellerere noget, der allerede er i bevægelse.

I Kenya har de store kæder, og mere mainstream orienterede operatører det hårdt. De små privatejede lodges med hjerte og holdning vinder frem.

Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Det handler om mennesker og involvering

Helt grundlæggende må der ikke være et luksushotel i verden, der opererer i sin egen boble, mens folk og fauna udenfor ikke drager fordel af dit besøg. Kan man ikke skabe den sammenhæng - så luk dit hotel.

Uden lokalforankring er gæstens oplevelse hul og meningsløs. Så enkelt kan det siges.

Vi er på Borana hvor det hele handler om involvering. 

Hvordan sikrer man, at en safari-oplevelse, og en reetablering af truede dyrearter og fauna, kan gå hånd i hånd med lokalbefolkningens behov for landbrug og kvægdrift?

Ved at tage ansvar for uddannelse og helbred, og ikke mindst få lokalbefolkningen involverede som medejere i safari-operationen.

Det ser vi i Kenya de fineste eksempler på. Resultatet er forankring fremfor modstand. Og tæt på 100% af arbejdsstyrken er fra de lokale stammesamfund.

Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Female empowerment

Dertil blev jeg bekræftet i at min erfaring i SOS-børnebyerne er evig sand: Hjælp kvinderne først - det gør ganske simpelt den største forskel i et tredjeverdensland.

Jeg var fascineret af at møde den kvindelige Masai-leder Josefina, der på smukkeste vis har gjort det til sit kald at bevæge lokalsamfundet, men stadig i respekt for de lokale traditioner. Altså de gode af dem.

Alt fra teenagegraviditeter til pigers omskæring og meget andet kan kun ændres indefra. Erfaringerne omkring interaktion med det samfund. man opererer i, kunne andre medlemmer tage med videre til deres kontinent.

Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Hvad laver We Travel egentlig her? Jo ser du, ansvarlig turisme er ikke kun for de rige

Så hvilken rolle kan og skal vi spille i dette globale netværk? Efter 4 nætter i denne kulturelle smeltedigel af fantastisk passionerede mennesker, på et bagtæppe af et eventyrligt dyre- og naturliv, begynder også konturen at vise sig.

To ting dukker konstant op, og Jakob og jeg gøres løbende opmærksom på det:

Ansvarlig turisme er ikke kun en sportsgren for de velhavende

We Travel er startet ud fra devisen, at “vi ikke blot er et luksus-rejsebureau”. Værdierne er udgangspunktet og priskategorien underordnet.

Faktisk tror vi på, at rejser der kombinerer niveauer (og dermed også pris) ofte er mere interessante end en ren luksusferie.

Her adskiller vi os, og vi kan se en klar rolle i The Long Run: at sikre alsidighed og diversitet, så filantropien og den globale bæredygtigheds-turisme ikke kun får et eksklusivt udtryk.

Årsmøde 2022, The Long Run, Borana Conservancy, Kenya

Det andet element er kommunikation. Enkel, ærlig og direkte kommunikation virker

Det er komplekse sager, og det er konstant nødvendigt at sikre, at modtageren forstår afsenders intention. Det må ikke forfalde til forsimplede overskrifter, men det må heller ikke blive for højtragende.

Det er to konkrete opgaver som vi i We Travel kan bidrage med og derigennem give substans til The Long Runs historiefortælling.

Sidste morgen kørte vi fra Borana, og så en kæmpe elefantfamilie kigge opmærksomt på os med Mt. Kenya som smukt bagtæppe.

Det mest spektakulære årsmøde var kommet til sin afslutning. Inspiration, tanker og håbet om en større plads for ansvarlig turisme stod knivskarpt. Jeg glæder mig allerede til næste årsmøde på en indonesisk atol.

Borana Conservancy

Borana er en ecolodge og farm, som ligger ved foden af Mt Kenya lige nord for ækvator. Her på Laikipia-plateauet ligger et tørt landskab mod nord og gammel, oprindelig skov breder sig mod syd. Dette 32.000 hektar store, fredede område er hjemsted for flere truede dyrearter, herunder både det sorte og det hvide næsehorn.

En bæredygtigheds-rejse

Lodgen er familieejet og på en rejse for hele tiden at blive endnu mere ansvarlig og bæredygtig. Strøm kommer fra solpaneler, vand fra et underudnyttet solcelledrevet borehul og maden kommer primært fra egen økologisk “Waitabit” permakultur-farm.

Lokalsamfund og natur i centrum

Lokalsamfundet og naturen er omdrejningspunkt for Borana, og en bred vifte af aktiviteter opfordrer rejsende til at tage del i arbejdet: spor næsehorn med de lokale rangers, overvåg løvernes bevægelser eller hjælp til på projekter i lokalsamfundet.

Overskud geninvesteres i bæredygtig udvikling: bevarelse af natur og dyreliv, samt at understøtte og opbygge lokalsamfundet.

The Long Run og Borana

Borana har været medlem af The Long Run siden 2015 og arbejder dermed med holistisk bæredygtighed baseret på “The 4Cs”: Conservation, Community, Culture & Commerce.

Borana er GER-certificeret - den højeste standard indenfor bæredygtig udvikling og turisme.

Læs mere om We Travels involvering i The Long Run og vores investering på den lange bane.

Lignende indhold

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.