Gå til hovedindhold
Nihi Sumba strand

NIHI, Sumba

Filantropi og et af verdens bedste hoteller på uberørte Sumba

En times tid fra Bali, I et vanvittigt smukt, autentisk og særdeles overset hjørne af Indonesien ligger et af verdens bedste hoteller, NIHI Sumba. Her har du udsigt til vidtstrakte, øde strande, vilde heste i solnedgangen og underspillede poolvillaer. Men faktisk er det passionen og filantropien, der er NIHIs hjerte - troen på, at ansvarlighed fører til langt bedre oplevelser.

Få ville have spået NIHI Sumba til at blive kåret til verdens bedste hotel, to år i træk, af det anerkendte rejsemagasin Travel & Leisure. Især ikke, når det ligger langt fra alfarvej på den relativt ukendte ø, Sumba, i Indonesien. Det er ikke desto mindre den hæder, der er tilfaldet NIHI Sumba.

Og det er velfortjent, hvis du spørger os.

For ud over at beliggenheden og hotellet vitterligt er vandvittigt smukt og venligt (og at det faktisk slet ikke er så vanskeligt at komme til), så er deres tilgang og filosofi en stor personlig inspiration for os.

For NIHI Sumba er bygget på samme grundlag som We Travel – troen på at ansvarlighed fører til bedre oplevelser.

På NIHI mærker du hjertet og passionen for øen og for befolkningen. Sumba gør noget ved dig. Spiritualiteten, den specielle religion, traditionerne; det ligner ikke noget andet. Det kommer under huden, og du tager det med hjem.

Lars Mathiasen, We Travel

Varmt og ægte - service fra hjertet

At ansætte en fattig og relativt uuddannet lokalbefolkning i stedet for at hente folk ind udefra er blot et vigtigt element, der gør, at personalet kvitterer med en ubetinget arbejdsglæde. Det giver ikke strømlinet og ufejlbarlig service, som man normalt møder på luksushoteller af den kaliber.

Til gengæld er det noget meget bedre; det er varmt, og det er ægte. 

At ansætte lokale på Sumba

De fleste af NIHIs ansatte kommer fra Sumba Hospitality Foundation (SHF), som NIHI aktivt arbejder sammen med og støtter. SHF er en non-profit organisation skabt af Inge De Lathauwer og hun tror på, at alle unge skal have en mulighed i livet for at vokse og skabe en bedre fremtid for sig selv.

Læs mere om Inge og Sumba Hospitality Foundation her.

NIHI Sumba, Indonesien

NIHI Sumba, Indonesien

En lang, filantropisk historie

NIHI Sumba hed tidligere Nihiwatu - navnet på den strand, der er hjemsted for resortet. Her landede det unge ægtepar Claude og Petra Graves i 1988 i deres jagt på den perfekte surfbølge.

De fandt den her, lige ud for Nihiwatu, slog sig ned og åbnede sidenhen et resort, der skulle være ligeså meget til for lokalsamfundet som for gæsterne og dem selv. Udover udelukkende at ansætte lokale, så blev det meste af overskuddet kanaliseret over i The Sumba Foundation, hvis vigtigste formål var og stadig er at afhjælpe fattigdom på Sumba. 

Claude kom til Bali i 1973 og i 1988 gik han 3 uger med telt på tværs af Sumba for at komme til Nihiwatu. Han købte det og gik i gang. Det er altså vildt at tænke på.

Lars Mathiasen, We Travel

Det var begyndelsen til dagens NIHI Sumba. Graves står stadig bag fonden og leder arbejdet med at forbedre levestandarden for lokalbefolkningen.

I 2012 solgte de resortet til den amerikanske filantrop og investor Chris Burch. Og det er under Burchs ejerskab, at NIHI har bevæget sig helt op blandt de bedste i verden.

Langt fra "bare et almindeligt luksushotel"

De fysiske faciliteter har fået et facelift, så både placeringen og indretningen har temmelig meget wow-effekt over sig - altså hvis man vel at mærke godt kan lide det hele lidt vildt, rustikt og upoleret. Men den filantropiske tilgang er stadig kernen i NIHIs sjæl, og det er denne fortælling, der gør NIHI til mere end bare et luksushotel.

Det bånd, som resortet har til sumbaneserne og den stærke, lokale kultur, åbner døre og gør, at man kommer hjem med oplevelser, der stikker meget dybere end ultimativ forkælelse.

Her bliver man nemlig også både bevæget og beriget, og man får en følelse af, at de mange penge, det koster, rent faktisk også er kommet nogle af de mennesker tilgode, som trænger allermest.

Eller som de selv formulerer det: "Arrive with an open heart and leave changed forever".

NIHI Sumba, Indonesien

NIHI Sumba, Indonesien

Alt er en oplevelse

Alle villaer er forskellige - i stil, i størrelse og i indretning - for man har bygget rundt om naturen i stedet for at fjerne den. Der er selvfølgelig nogle gennemgående træk, men de handler mere om oplevelser og atmosfære end ensartethed - som fx privat pool, panoramaudsigt til havet, masser af lys, håndlavet chokolade i minibaren og designets rustikke enkelthed med masser af naturmaterialer.

Køreturen i åben 4WD til mit ophold på NIHI var fyldt med sanseindtryk. Jeg var allerede helt solgt til Sumba.

Lars Mathiasen, We Travel

Plads til både par og familier

Det er vitterligt en oplevelse at komme ind i hver villa, og det gælder både den, der nærmest ligger i trætoppene, og den tættest på havet. Vi hjælper med at vælge den rigtige til jer, for udover stil, design og placering, er nogle kun til par, mens andre velegnede til familier. Den største villa har 5 soveværelser, så her er også en løsning, hvis I er mange, der rejser sammen 

Jagten på 'den perfekte bølge' og et perfekt samspil med naturen

Da Claude og Petra Graves slog sig ned på stranden i 1988 var det pga. symbiosen mellem den rå og uberørte natur, lokalsamfundets stærke kultur og ikke mindst den ultimative surfbølge. Surfbølgen, der har fået navnet Occy's left, eksisterer selvfølgelig stadig.

NIHI Sumba, Indonesien

NIHI Sumba, Indonesien

Og sammen med naturen og den lokale kultur udgør den også i dag den treenighed, som resortet blev funderet på. Men hvor gæsterne i begyndelsen mest var surfere, så er det i dag en god blanding og mindst ligeså meget folk, der kommer for nogle af de mange øvrige oplevelser.

Til vands er nogle af de mange aktivitetsmuligheder bl.a. snorkling ved husrevet, fridykning, undervandsjagt med harpun, dybhavsfiskeri, wakeboard, paddle board og kajaksejlads på havet eller opad floder.

Til lands er der smukke ture til fods, på mountain bike eller med åben 4-hjulstrækker gennem rismarker og jungle til jomfruelige vandfald. Der er besøg i landsbyer og på farverige markeder. Og der er ikke mindst muligheden for at besøge Sumba-fondens forskellige projekter og lære om både udfordringer og succeshistorier.

Du kan også læse mere i vores mini-guide til Sumba.

NIHI Sumba, Indonesien

Rejsen til Sumba

Det er ikke nemt at komme til Nihi, hvilket selvfølgelig er en del af charmen. Omvendt er det ikke så svært endda.

Du flyver normalt via Bali (i hvert fald den ene vej), hvorfra der så er en lille times indenrigsflyvning til det nordlige Sumba og derpå ca. 2 timers kørsel til resortet på den sydvestlige del af øen. Men der er også andre muligheder i dag - og fremfor alt er der mulighed for at lave en rundrejse på Sumba med ophold på fx. Maringi, ALAMAYAH etc.

Find opdateret viden i vores lille guide til Sumba.

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.