Gå til hovedindhold
The Barefoot Eco, Maldiverne

Update fra Maldiverne

Jakob skriver om et lille økohotel, der adskiller sig markant

Vi sidder i kids club’en på vores tredje hotel efter en uge med fuld knald på. Børnene leger vandkamp, tegner og spiller fodbold og forældrene nyder en velfortjent pause med tid til lidt refleksioner.

Vi har stiftet bekendtskab med 3 vidt forskellige øer og hoteller i forskellige prisniveauer og til meget forskellige temperementer.  Her skal det handle om første stop på vores ø-hop rundt på Maldivernes atoller på en større ø og et mindre resort, der var lige i øjet til os.

Øen Hanimadhoo og det lille hyggelige hotel, The Barefoot Eco, adskiller sig nemlig markant fra Maldivernes mange resortøer, der på overfladen har det med at ligne hinanden.

På cykel rundt på øen

Den mest iøjenfaldende forskel bliver hurtigt tydelig, da vi låner nogle cykler og bevæger os rundt på øen. For Hanimadhoo er beboet i modæstning til alle Maldivernes øvrige hoteløer. Vi kører forbi skolen, havnen, lægeklinikken og bliver inviteret ind på lidt snacks og te i et lokalt hjem. Livet leves simpelt og langsomt her.

Man kan ikke beskylde indbyggerne for at gå op i hverken æstetik eller arkitektur, for kønt er her ikke. I ny og næ skiller et hus sig ud fra den ellers kønsløse rå beton ved at være malet i kraftig turkis eller lyserød. Men her virker nu alligevel rart og trygt. Folk smiler, vinker og er i det hele taget meget imødekommende. Det er rart ikke at være så skarpt opdelt med turister og lokale på hver deres øer. 

Delfiner, skildpadder og djævlerokker - uden andre i nærheden

Da vi næste eftermiddag tager på delfin- og snorkelsafari opdager vi næste store forskel. Her er ingen andre både og ingen andre turister. Udover at vi ser snesevis af delfiner, og jeg spotter to enorme skildpadder, så har vi oplevelsen for os selv.

Hanimadhoo ligger i Maldivernes nordligste atol, hvor der kun er få andre hoteller. Og dem, der er, ligger et pænt stykke væk. Det er ret fedt ikke at skule dele oplevelsen med 10 andre både.

Marinebiologen forstæller, at der udover mange skildpadder i sæsonen fra ca. nov til april næsten også er garanti for at se de store djævlerokker i området. I maj migrerer de allesammen til Baa-atollen længere mod syd, hvor de samles i Hanifaru Bay. Her kommer vi forhåbentlig til at møde dem senere på vores rejse.

Urtehaver, glasflasker og alkoholfri øl

Tilbage på hotellet bruger vi et par timer i selskab med manageren Rafaella. Hun fortæller, at de tager det lille ord eco meget seriøst. Hotellet er nemlig eget af en schweizisk miljøforkæmper. Og udover at Barefoot helt bevidst ligger på en lokal ø for at nedbryde det skarpe skel mellem lokale og turister, så har man tænkt bæredygtighed ind i alle processer - helt fra den spæde størrelse med kun 55 værelser, til konstruktionen i materialer fra øen og til den daglige drift.

Drikkevandet laver man på stedet af afsaltet havvand, som så bliver serveret i genopfyldelige glasflasker. Affald, og særligt plastik, er et stort problem på Maldiverne. I bedste fald ender det på en enorm losseplads ved hovedstaden Male, hvor en hel ø er fyldt med skrald. I værste fald ender det i havet. Derfor er det afgørende for os som besøgende at minimere brugen af affald, og her fylder de klassiske vandflasker bare meget.

En del af urterne og grøntsagerne i restauranten dyrker man selv i baghaven, eller også købes de på øens lokale grøntsagscenter. Det betyder friske råvarer, stimulering af den lokale økonomi og mindre forurening fra transport af varer. Det oplever vi om aftenen i buffet’en, hvor den italienske kok også serverer hjemmelavet pasta med tomatsovs og masser af friskfanget fisk. Det er bestemt ikke gourmetmad - men enkelt og ærligt. 

På Maldiverne er det forbudt at servere alkohol på øer, hvor der bor lokale. Normalt stornyder jeg at drikke en iskold øl sidst på eftermiddagen, hvor temperaturen begynder at være behagelig. Ville det mon være et for stort afsavn på The Barefoot?

Overraskende nok skænkede jeg det nærmest ikke en tanke. Den ene dag tog jeg en alkoholfri øl, der i sin kolde og lyse form smagte væsentlig bedre end under koldere himmelstrøg. Nogle gange skal man passe på med at være skuffet på forhånd og lade vanen guide forventningerne.

Og hvis alkoholtrangen alligevel melder sig, så ligger løsningen i øvrigt ankret op få minutter i speedbåd fra hotellets kaj. Her serverer the Barefoot nemlig øl, vin og drinks fra den flydende bar - en tidligere dykkerbåd, der ligger ankret op på den ene side af øen. Så helt afskåret er man bestemt ikke - vi følte bare slet ikke behovet i løbet af vores 3 dage.

Hvem er The Barefoot for?

The Barefoot og Hanimadhoo er først og fremmest for jer, der prioriterer enkle og mere autentiske rammer over størrelse og faciliteter. Her er en pool, hvor børnene kan lege, men ellers skal I være glade for strand, glasklart vand, snorkling/dykning og i det hele taget ture og aktiviteter til vands.

Er I det, så går The Barefoot til både unge og gamle og børn i forskellige aldre. Vi nød især den uhøjtidelige atmosfære, mødet med lokalbefolkningen og følelsen af at være langt fra alfarvej. 

Lignende indhold

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.