Gå til hovedindhold
Yodchai & Nophawan

Historien om Yodchai og Nophawan

Pensionisternes hotel gør alt rigtigt

Dette er historien om Yodchai og Nophawan og om et unikt hotel på en tætbevokset skrænt på Koh Lanta. Det er historien om kærlighed til træerne, til omgivelserne og til hinanden. Det er historien om, hvordan We Travel forsøger at finde de rigtige steder at bo, de rigtige samarbejdspartnere. 

De slås om, hvem der skal hedde number one. Yodchai har sludret med os en stund, mens Nophawan har gjort sit arbejde færdigt i børneretten i Krabi By. Så da hun ankommer, introducerer den 75-årige, smilende herre sin kone gennem et helt liv som ”number one”. Men Nophawan insisterer på, at det er den tre år ældre Yodchai, der er ”number one”.

- Han kørte os hele vejen fra Bangkok til Krabi alene. Det er 900 km i bil langs en befærdet hovedvej 4. Han er nummer et, siger Nophawan, der dog hurtigt vedstår sig, at hun driver hotellet i det daglige.

Det er hendes tanker om service, madlavning og ansvarlig tilgang til naturens ressourcer, som er centrale for Narima Bungalows. Hun mener økologi alvorligt på en ø, hvor den slags ellers kun til nød kan opspores hos hippie-bageriet eller veganerrestauranten. Men for Nophawan er det en del af filosofien bag hotellet med de 31 bungalows på en skråning med udsigt til Koh Phi Phi fjernt, fjernt ude i horisonten.

- Faktisk er det er svært at se hotellet fra havet, da det næsten smelter sammen med den frodige bevoksning. Alle bygninger er opført med flittig brug af naturlige materialer, der passer godt ind i omgivelserne, forsikrer Yodchai, og beretter, at en af parrets største bekymringer, da hotellet blev opført, var at sikre og bevare så mange af de oprindelige træer og planter som muligt. Derfor er bungalowerne bygget omkring de eksisterende træer, der blev kun fældet, når det var absolut nødvendigt. 

Narima Bungalows third row

Holdninger kan godt sælge

Narima Bugalows er præcis det, We Travel søger. Et hotel med en særlig beliggenhed og med en holdning til den placering, hotellet indtager i lokalområdet. Sådan er kun de færreste hoteller i Thailand.

Bevidstheden om, hvordan ens hotel påvirker det omkringliggende samfund, naturen og kulturen er alt for ofte glemt i forsøget på at skabe et hotel, der sælger sig selv godt. I Thailand vil det oftest sige flot indpakning og smukke smil. Begge dele leveres til overflod i hele landet. Sjældent akkompagneres det af holdninger til, om skraldet skal affaldssorteres eller om maden skal være økologisk.

Hoteller med en særlig beliggenhed i Thailand findes i mange afskygninger, og nogle har karakter og oprigtige smil. Men der er desværre også mange ligegyldige, upersonlige overnatningssteder med en smuk, dramatisk eller praktisk, god beliggenhed. Det gælder jo også uden for Thailands grænser. Så hvor er det en fornøjelse at besøge Narima Bungalows.

Mikkel ankom første gang til hotellet for en del år siden, og siden har Narima Bungalows figureret i ”Turen Går Til Thailand” som et blandt ganske få hoteller på Koh Lanta. Måske er det derfor, at vi møder hele to danske familier i restauranten, der faktisk på dette tidspunkt kun er besøgt af disse to familier med børn i alderen 1-8 år.

De øvrige gæster ligger ved poolen lidt nede ad skrænten, og andre igen spankulerer rundt på den private strand. Nogle er sikkert også ude at besigtige verden udenfor Narima, som ligger lidt for sig selv i terrænet, midt mellem to små turistbyer på Koh Lantas vestkyst.

Narima Bungalows pool and beach

Den lille pige er tavs

Danskerne elsker stedet. Den ene familie har været her i 11 dage, og har egentlig ikke brug for at komme videre, selv om næste destination er det temmelig attraktive badehotel, Sivalai, der ligger på en guldglimtende sandbanke på spidsen af den smukke ø, Koh Mook.

Familiens ældste datter bliver intenst observeret af de tre-fire ansatte, som står i afslappede uniformer og venter på at tage imod bestillinger. For den lille, blonde pige siger ingenting. Måske er de to tilkomne danske mænd for overvældende for en pige, der har befundet sig i et eventyrland i 11 dage. 

- Normalt snakker hun hele tiden. Og vi forstår hende på en eller anden måde godt, siger hotellets fungerende bestyrer, Khun Jum, som viser os rundt på bakkeskråningen. Hun beretter, at Narima Bungalows har fået lavet nye træbeklædte vægge i samtlige 31 bungalows, og slår fast, at alle hytter har en terrasse med hængekøje til. De 11 bungalows i forreste række mod vandet nyder en temmelig god og uhindret udsigt mod det langstrakte hav. 

To børn og en baby

- Vi kan gøre plads til to børn og en baby på værelserne, så det er godt, at terrasserne har hegn rundt om, forklarer Khun Jum.

Der er faktisk nogle meter ned fra de behagelige udsigtsplatforme, som terrasserne reelt er. Og fordi terrænet er kuperet, er Narima Bungalows ikke et sted for gangbesværede. Det er derimod populært hos børnefamilier, hvilket antallet af klapvogne på terrasserne vidner om.

Men hotellet kan også noget, som børn vil synes om. Det kan føles som en tryg, lille labyrint af oplevelser i forskellige niveauer, hvor der aldrig er længere end 10 meter til den næste ansatte, som smiler ved synet af et barn. Så selv hvis mor og far skulle være lidt uden for synsvidde, går det nok. Det er i hvert fald det indtryk, vi får, mens vi ser nogle af børnene lege neden for poolområdet. Og dernede bliver vi behageligt overraskede.

 

Narima Bungalows beach

For foden af skrænten, hvor børnepoolen stopper, og stranden begynder, er rent, som i helt rent. Sandet er lidt sprødt, knasende og gyldent i tonen, og det er som friseret. Ikke et eneste stykke plastik er at se, og den lille strand funkler mod slubrende bølger og små fremskudte klipper i vandet.

Det er en utrolig indbydende lille oase, Narima Bungalows har fået adgang til her. For principielt er strande i Thailand offentlige, men der er kun en vej ned til dette lille gemmested af en strand, og den går gennem hotellet. Og stranden er så lille, at den kan overskues med det blotte øje fra den ene ende til den anden. Det er ret perfekt til en ferie i 30 graders varme.

Kompost og affaldssortering

Men det, som gør Narima Bungalows til noget usædvanligt, noget unikt, er ikke kun beliggenheden og børnefaktoren og de robuste bungalows med hængekøjer på terrasserne. Det unikke er ægteparret Yodchai og Nophawan, der har valgt at dedikere deres pensionsalder til at drive et hotel med holdning.

Derfor bliver overskudsmaden omdannet til naturgas i køkkenet. Affaldet bliver sorteret i flere forskellige beholdere, og hotellet laver sin egen kompost ude i indkørslen. Køkkenet er klinisk rent, og her er flere skraldespande, end man normalt ser i et restaurantkøkken. Det er sorteringen, som Nophawan har dikteret, der tages hensyn til.

Og køkkenchefen virker oprigtig stolt over at vise rummet frem. Det er – mildest talt – også usædvanligt at se et restaurantkøkken i Thailand, på hotel eller ej, som er så rent, at du øjeblikkeligt antager, at fødevarestyrelsen lige har meldt deres ankomst. I forbifarten får Khun Jum nævnt, at køkkenet alene har 14 ansatte. Det er lige så mange, som det sidste hotel, vi besøgte, havde i alt. 

Narima Bungalows kompost

- Vi arbejder hele tiden på at gøre det bedre, men vi må også erkende, at vi er kommet op i årene, siger Yodchai, der i en alder af 61 tog sig et Open Water dykkerkursus hos det dykkerfirma, som er en integreret del af Narima Bungalows nu.

Dykning er blevet en hobby for begge pensionister, og et vigtigt tilbud til gæsterne på hotellet. For med en placering sådan lidt væk fra de nærmeste, små turistlandsbyer, er det afgørende at kunne tilbyde gæsterne noget, der adspreder under ferien.

Derfor står der rækker af bøger i receptionen, og der er en massagehytte med udsigt til havet helt nede i bunden af stranden. Det fungerer godt dernede. Strandbaren er æstetisk bygget op med muslingeskaller og andet dekorativt, der virker som ferieindsprøjtning på dit sind, hvis du skulle have glemt, at du er langt væk fra hverdagen.

Number one

- Faktisk er det mig, der er number one, siger Nophawan til slut, da vi er på vej til at tage afsked med We Travels nyeste samarbejdspartner. 

”No Pha Wan”, udtaler hun med opdeling af stavelserne,
så hendes navn rigtig nok kommer til at lyde,
som om hun siger ”number one”.

- Men jeg synes altså alligevel, at det er ham, der er nummer et. 75 år gammel, og så kører han bare direkte fra Bangkok til Krabi, så jeg kan komme på arbejde i børneretten. Han er nummer et, slutter Nophawan.

Vi slutter bare med et lettelsens suk. Lettelse over, at der findes pensionister, som så åbenlyst virker forelskede endnu, og lettelse over, at unikke hoteller også kan have holdninger, hvis de vil. ”Number One” vil Narima Bungalows i hvert fald altid være på Koh Lanta, som på trods af masser af gode intentioner aldrig har set et så gennemført projekt ”hotel med omtanke” på den populære ferieø.

Tak for Nophawan og Yodchai. Vi glæder os til at arbejde sammen med dem og deres smilende ansatte.

___

Vær opmærksom på at Yodchai og Nophawan til dagligt bor i Bangkok, så de er ikke på Narima hver dag, men slår vejen forbi i ny og næ.

Til daglig er det Khun Jum, der bestyrer Narima, som sammen med de lokaltansatte vil gøre alt for at sikre, I har et dejligt ophold. De ansatte er hjertelige, men engelsk er ofte begrænset.

Narima Bungalows flip flops

Lignende indhold

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.